Personlighet

När man ser en vuxen Staffordshire bullterrier kan man lätt tänka att det är en farlig hund men det är helt fel. Med rätt träning och uppfostran så är detta en väldigt vänlig hund som passar jättebra med barn. Den är vanligen även trevlig mot nya människor men kan skälla när besök kommer. 

 

Hundrasen har dålig impulskontroll så som ägare är det viktigt att tidigt träna detta samt hålla koll på hunden. Den kan lätt springa över en trafikerad väg eller hoppa nerför hög höjd om den ser något spännande på andra sidan. Så det kanske inte är det bästa att ta med hunden när ni tex ska stå med studentplakat bland 100-tals skrikande släktingar och studenter. Men det är inte många hundraser som klarar en sådan dag heller.

 

Staffar gillar även att tugga på saker så håll koll på vad den hittar på era promenader och håll städat hemma. Den kan lätt sätta i sig leksaker, strumpor, stenar och annat. 

 

I England har hundrasen till och med fått smeknamnet “the nanny dog” för att den är så bra med barn. Så med rätt uppfostran har du en perfekt sällskaps- eller familjehund.

Uppfostran & träning

Vilken hundras du än köper så bör du vara beredd på att träna och uppfostra din hund. En Staffordshire bullterrier behöver träning från dag ett så att den kan bli den sociala vänliga människovänliga hunden den kan vara.

 

Denna hundras behöver rörelse och gillar att vara aktiv. Men den ogillar snö och slask så då kan du ha svårt att dra ut hunden på promenad.  Den fungerar även som tävlingshund. Bästa sättet att få den att lära sig är genom bra belöningar och aldrig genom straff. Hundrasen tenderar att bli stressad och har dålig impulskontroll så det är bra att träna detta från start.  

Förutom fysisk aktivitet behöver den även mental träning. Vilket kan exempelvis vara att lösa kluriga uppgifter. Det är därför vanligt att träna agility, lydnad, nosework, viltspår och rallylydnad med denna hundras. 

Behov

Pälsen är lättskött på en Staffordshire bullterrier. Torka av den med en blöt trasa för att ta bort eventuellt löst hår eller smuts. 

 

När det kommer till mat så ska denna anpassas efter hundens ålder, storlek och aktivitetsnivå. Är du osäker kan du alltid rådfråga din veterinär. Upplever du att hunden har mycket gaser så kan detta vara ett tecken på foderintolerans då det inte är något rasbetingat som blivit en missuppfattning.