Historia

om Staffordshire bullterrier

Staffordshire bullterrier eller Staffe som den brukar förkortas härstammar från Storbrittanien. Det är en rad som hör till gruppen terrier hundar.

 

Det finns två teorier om dess ursprung. Den ena är att det är en korsning av the old English terrier och old English bulldog som förekom i Engelska Midlands. Denna ras togs fram för att få en bättre kamphund. Bulldogs var starka men inte så snabba och rörliga så då korsade man dessa med en terrier och lyckades få fram en Stafforshire bullterrier. 

 

Den andra teorin är att den inte korsades med en terrirer utan att denna ras framkom av åratal av utvald framavling av bulldogs. Denna teori är däremot inte lika vedertagen som den första. 

Från kamphund till sällskapshund

Från start togs hundrasen fram för att vara med i hundkamper. 1835 samt 1911 så blev det olagligt med hundkamper och Staffordshire bullterrier blev en sällskapshund istället. Då den härstammade från kampsporten så var det svårt att få in rasen i den Brittiska kennelklubben men år 1935 kom den äntligen in.

 

Till USA kom den första hunden av denna ras under senare 1800-talet men det fanns få av hundrasen i landet. Det dröjde ända till 1975 innan Staffordshire bullterrier klubben fick  sitt erkännande av American Kennel Club. 

staffordshire utseende