Staffordshire Bull Terriern- The Nanny Dog

 
Rasen är känd för sin vänlighet mot människor i allmänhet och barn i synnerhet,
men det finns ändå vissa saker man bör tänka på då man samtidigt har barn och hund.
 
Hund & Barn
 
Hund först barnet sen

Hundar är naturligt vänliga mot valpar och kommer att reagera
likadant mot den nya babyn. Många oroas och funderar hur det ska bli om en till familjemedlem ska komma. Kommer hunden att vara snäll mot bebisen/barnet? Kommer hunden att bli svartsjuk? Kommer vi att ha tid till hunden? osv osv.
Det är bra att man funderar över hur det ska bli och att man planerar så att det blir på bästa möjliga sätt. Men försök att inte oroa er, det brukar gå alldeles utmärkt. Det går förbereda hunden lite på att saker kommer att blir annorlunda, exv. kan man en tiden innan bebisen kommer börja promenera med barnvagnen så att hunden blir van att den kommer förmodligen att vara med rätt ofta en tid framöver. Man kan ställa in bebis sakerna i god tid innan så att hunden får tid att nosa av, undersöka och vänja sig vid dem. Sen när bebisen kommit kan man ta nåt som legat vid barnet och hunden får lukta på, innan mamman och bebisen kommer hem från BB.

När väl mamman och den nya familjemedlemmen kommer hem så låt hunden hälsa på mamman först och sen få lukta av bebisen ordentligt och det är inte farligt för barnet om det bli nån slick i ansiktet. Undersökningar har visat att det precis är tvärtom, barn som har nära kontakt med djur bli friskare än de som inte har det och barn som dessutom får några hundpussar då och då blir ännu friskare. Detta är för att immunsystemet triggas på ett bra sätt, barnets immunsystem tränas. Och ett vältränat immunsystem är starkare än ett otränat.

Låt hunden vara med trots att ni har fått ett barn. Börja inte stänga ute den när ni exv. byter blöjor eller ammar. Det är nytt och spännande för hunden och det är en hel uppsjö av nya dofter. Efter nån vecka är det inte så spännande längre och den kommer inte att vara nyfiken och gå efter. Den kommer att ha blivit van de nya ljuden och dofterna. Om man istället stänger hunden ute titt som tätt så kan hunden må dåligt av det och relationen till barnet blir inte lika avspänd.

En annan sak det är bra att tänka på att man inte ger hunden bannor i närheten av barnet, för eftersom hundar lära via associering så kan hunden lätt förknippa obehaget till barnet och det är så synd. Försök istället att ge hunden en positiv associering till barnet genom att berömma när den luktar på barnet. Om man tillåter att hunden ligger och vaktar på barnet så kan det lätt bli en uppgift som hunden tar påstort allvar och efter en tid så kan det t.om. bli så att besökare inte får komma fram.
När barnet blir lite större och börjar ta sig runt så är det bra att tänka på att skydda hunden, små barn händer kan göra ont och de flesta hundar är så tåliga men det är bra att ligga steget före och ta bort barnet om det är på hunden. Här har man stor användning av att titta på hundens lugnande signaler. När hunden börjar gäspa och vända sig från barnet kan det vara idé att avbryta barnet och ta bort det.


Hunden bör få ha en fristad där den får vara helt ifred, barn kan lära relativt tidigt att när exv. ”Fido” ligger på sin plats under trappen så är det förbjudet att störa eller att gå dit. Andra situationer som hunden ska få vara helt ifred är när den äter och tuggar ben.
Om hunden morrar på barnet bråka inte på den utan gå bara lugnt emellan
och ta bort hunden eller barnet beroende på hur situationen ser ur.

Lämna inte hund och barn utan tillsyn. Hundar är väldigt tåliga med barn och man kan höra vissa människor säga att ”Lille Lisa kan göra vad som helst med Fido, han skulle aldrig göra henne nåt”. Men det är inte rätt, barnen ska inte få bete sig så med hunden.
Det är dels väldigt jobbigt för hunden, att kanske bli riden på, dragen i öron, petad i ögon osv. osv. Det kan leda till att denna hund kommer att börja tycka illa om barn, sällan barnet i familjen men andra barn. Sen så lär sig inte barnen ett respektfullt sätt mot hundar i allmänhet. En annan dag så kanske de beter sig så med en annan hund som inte tar lika mycket.
Det kan leda till en markering från hundens sida och en markering kan ge
allvarliga skador om det vill sig illa.
En av fördelarna, för barn att växa upp med hund, är just att de kan få lära sig att utveckla sin empatiska förmåga. Då ska vi vuxna lära barnen hur de ska umgås med hunden.
De ska inte vara tillåtet att skrika åt hunden inte eller slå på den eller rycka i den.
Barn som har fått utveckla sin empatiska förmåga gentemot djur har lättare att utveckla den även mot människor.

Som förälder och hundägare har vi ett stort ansvar, dels att få bägge indivderna att må bra och blomma ut och dels att det inte sker nån skada på varken barn eller hund.
Och jag är av den åsikten att har ett barn blivit hundbiten så är det alltid den vuxna som ska ställas till svars för att ha varit ouppmärksam på hundens signaler.
Hunden börjar visa lugnande signaler långt innan den börjar morra.
Har den då fått lära sig att det är fel att morra åt barn så kan man få en hund som markerar direkt utan att morra. Och går direkt från lugnande signal till att bita.

 


 

 

 

Barn först - hund sen


Ibland finns barnet först i familjen när man bestämmer sig för att skaffa en hund
och då är det lite andra saker man ska tänka på..
Exv. kommer bi att kunna ge en valp den lugn och ro den behöver?
Eller är det bättre att hitta en vuxen omplacering som är van barn?

Med barn i huset så blir det helt klart en annan aktivitet och ljudnivå än utan.
Det kan därför vara svårt för en valp att koppla av det, då kan det vara en fördel om man väljer en uppfödare som också har barn, så att valpen redan från början är van vid lite stoj.
En annan sak som underlättar kan vara att uppfödaren har haft en bur hemma.
Inte på nåt sätt att valparna ska ha varit instängda i den utan att de bara har haft den som mysigt krypin och som en liten hundkoja.
Då är valpen van vid bur och den kan användas som fristad när den behöver sova.Många uppfödare rekommenderar bur, framför allt i USA och England.
Men ha för alltivärlden inte valpen i den för ofta.
Vissa gör så att valpen nästan får tillbringa hela sin uppväxt i buren, för att det är enklast så.
Då kan den inte bita sönder nåt och den kan inte kissa och bajsa heller.
En hund kissar och bajsar helst inte där den sover om den absolut inte kan undvika det.

Sen så får man helt klart räkna med en hel del sönder bitna leksaker om man inte lägger dem på säkra ställen. Innan man skaffar valp så kan man prata med barnet/barnen i familjen, om de har den åldern vill säga, om hur viktigt det är för valpen med lugn och ro och inte för mycket stoj och bråk. Och för att barnen inte ska känna att det blir för tråkigt, att de inte får göra nåt med valpen, så kan man exv. låta dem ställa ner matskålen, byta vatten, lära sig göra små spår till valpen, fylla aktiveringsleksaker osv.

Barnen ska inte heller bestämma över hunden eller uppfostra den, det ska de vuxna göra. Barnen får inte heller reta eller mobba hunden för det kan leda till att hunden tröttnar en vacker dag och gör en markering. Man får lära barnen behandla hunden med respekt och lära hunden uppföra sig väl bland barn.

Det är en stor uppgift men det går med, tid, förståelse, tålamod och kärlek.

 Kom ihåg
· Hunden måste få vara ifred när den äter, sover eller om den står bunden.
· Hund och barn ska aldrig vara ensamma tillsammans.
· Lås inte ut hunden från familjen utan låt den vara med.
· Bråka inte på hunden i närheten av barnet.
· Barn ska inte ansvara eller få bestämma över hunden.
· Barn får inte reta eller mobba hunden.
· Låt hunden ha en fristad.

 

 

text: Diplomerad Kynolog Jennie Schröder-Ellner